Clontarf House

UTSePress Research/Manakin Repository

Search UTSePress Research


Advanced Search

Browse

My Account

Show simple item record

dc.contributor.author Tough, Leisa en_US
dc.contributor.editor en_US
dc.date.accessioned 2012-03-14T07:42:54Z
dc.date.available 2012-03-14T07:42:54Z
dc.date.issued 2005 en_US
dc.identifier 2010006513 en_US
dc.identifier.citation Tough Leisa 2005, 'Clontarf House', Manly Council, - en_US
dc.identifier.issn en_US
dc.identifier.other O1 en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10453/17643
dc.description.abstract This speculative project began with an existing single brick clad steel framed house on a steep slope. Built to the maximum envelope with poor materials, an illogical layout and paucity of outdoor spaces there was little of the existing conditions to keep. The surrounding conditions were more intriguing: to the north the adjacent block of land was too steep to be built on and would remain remanent bush; to the west a body of water was visible from the upper level and in the surrounding bush land paths meander down to the harbour with a sequence of views through the trees including glimpsed horizons. One could imagine glorious isolation despite the suburban context. Any new building needed to develop responses to these observed poetics. Strategically the decision was made to edit and reconfigure, to remove the envelope to reveal the skeletal frame of the building. The existing grid of structural steel affords a robust edit and responsive reconfigurations around the grid. A double height slice was taken through the frame creating a new north-facing courtyard and a meandering path through this new void is the spine of the building. The expressive architecture occurs in these circulation spaces engaging directly with the split via irregular sequences of spaces. These are responsive spaces, augmenting the buildinga??s relationship to the site with glimpses of the views, double height spaces with elevated walkways at the level of the trees. Southern light enters though elongated windows and is mediated through the treed site to the North. The harbour views are to the west and so living spaces were moved to afford this view while a large cantilever provides deep shade as though the building holds a hand to the face while watching the sun set. en_US
dc.language en_US
dc.publisher Manly Council en_US
dc.relation.isbasedon en_US
dc.title Clontarf House en_US
dc.parent en_US
dc.journal.volume en_US
dc.journal.number en_US
dc.publocation - en_US
dc.identifier.startpage en_US
dc.identifier.endpage en_US
dc.cauo.name DAB.Faculty of Design, Architecture and Building en_US
dc.conference Verified OK en_US
dc.for 120101 en_US
dc.personcode 102213 en_US
dc.percentage 100 en_US
dc.classification.name Architectural Design en_US
dc.classification.type FOR-08 en_US
dc.edition en_US
dc.custom No en_US
dc.date.activity en_US
dc.location.activity Sydney en_US
dc.description.keywords en_US
dc.staffid en_US
dc.staffid 102213 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record