East Corrimal House

UTSePress Research/Manakin Repository

Search UTSePress Research


Advanced Search

Browse

My Account

Show simple item record

dc.contributor.author Tough, Leisa en_US
dc.contributor.editor en_US
dc.date.accessioned 2012-03-14T07:42:51Z
dc.date.available 2012-03-14T07:42:51Z
dc.date.issued 2009 en_US
dc.identifier 2010006516 en_US
dc.identifier.citation Tough Leisa 2009, 'East Corrimal House', East Corrimal, - en_US
dc.identifier.issn en_US
dc.identifier.other O1 en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10453/17636
dc.description.abstract East Corrimal House is a built project that investigated how with minor renovations a suburban home's relation to the site, an isolated object on the suburban block, could be inverted. The project's stated parameters were a client who aspired to a new 'lifestyle' that allowed a fluidity of living between the interior and the exterior and a very small budget. The investigation the project prompted was to question if there an edit could be applied to the typical 1970s suburban single brick house - raised up uncomfortably from the site, with little minimal eaves and ad-hoc outbuildings - that could provide a model of inversion between the object and the field and answer new aspirations for suburban housing, a modest alternative to the 'McMansion' typology. Extensions to the existing building were restrained - a two meter wide box running the length of the rear of the building and sliding in under the existing eave allowed for a rationalisation of existing planning with open plan living spaces rather than dedicated rooms and a simple and generous aperture to the rear garden. The existing ad hoc dwellings were rationalised and re-clad. The main architectural gesture was a new roof to the Southern side of the property, giving new spatiality to these buildings and linking them. A new deck steps and negotiates the level changes. Courtyard walls to the street create private outdoor spaces from the bedrooms. Through minimal changes a new territory is created at the perimeter of the existing building, a space thickened, a threshold that negotiated the territory between the interior and the exterior. en_US
dc.language en_US
dc.publisher East Corrimal en_US
dc.relation.isbasedon en_US
dc.title East Corrimal House en_US
dc.parent en_US
dc.journal.volume en_US
dc.journal.number en_US
dc.publocation - en_US
dc.identifier.startpage en_US
dc.identifier.endpage en_US
dc.cauo.name DAB.Faculty of Design, Architecture and Building en_US
dc.conference Verified OK en_US
dc.for 120101 en_US
dc.personcode 102213 en_US
dc.percentage 100 en_US
dc.classification.name Architectural Design en_US
dc.classification.type FOR-08 en_US
dc.edition en_US
dc.custom No en_US
dc.date.activity en_US
dc.location.activity Wollongong en_US
dc.description.keywords en_US
dc.staffid en_US
dc.staffid 102213 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record